29 май 2009

Ползвайте плажно масло!

Този текст е придобил популярност в цял свят, като "Лекция на Кърт Вонегът пред абсолвентите от випуск 1997 на Масачузетския Технологичен Институт". Но истинският автор всъщност е Mary Schmich. А статията е публикувана на страниците на Chicago Tribune на 1. юни 1997г. под заглавие "Advice, like youth, probably just wasted on the young". Ето какво се казва в нея:
~ Радвайте се на силата и красотата на младостта си. Всъщност, вие ще разберете силата и красотата на младостта си едва след като те избледнеят, но не им обръщате внимание сега. Повярвайте ми, след 20 години, когато разглеждате старите си снимки, ще си припомните по начин, който сега не можете да проумеете, колко много възможности е имало пред вас и колко невероятно сте изглеждали. И че всъщност изобщо не сте били дебели.

~ Не се притеснявайте за бъдещето. Или пък се притеснявайте, но знайте, че притеснението ви ще бъде от полза не повече от дъвченето на дъвка при решаване на уравнение по алгебра. Истинските ви беди в живота ще дойдат от неща, които никога не са се появявали в съзнаието ви, а ви заслепяват в 4 часа следобед на някой мързелив вторник.

~ Всеки ден правете нещо, което ви плаши.

~ Пейте.

~ Не бъдете безотговорни към сърцата на другите хора. Не се свързвайте с хора, които са безотговорни към вашето сърце.

~ Чистете си зъбите с конец.

~ Не си губете времето в ревност и завист. Някога сте по-напред, друг път изоставате. Надбягването е дълго и в крайна сметка е със самите вас. Помнете похвалите, които получавате. Забравяйте обидите. И ако успеете, кажете ми как сте го постигнали.

~ Пазете старите си любовни писма. Изхвърляйте старите си банкови извлечения.

~ Протягайте се.

~ Не се чувствайте виновни, ако не знаете какво искате от живота. Най–интересните хора, които познавам, не са знаели на 22г., какво искат от живота. Някои от най–интересните 40-годишни хора, които познавам, все още не знаят.

~ Взимайте калций. Бъдете внимателни с коленете си. Ще ви липсват, когато няма да са наред.

~ Може би ще се ожените, може би няма. Може да имате деца, може и да нямате. Може би ще сте разведени на 40 г., а може би ще танцувате патешкия танц на 75-тата годишнина от брака си. Каквото и да стане, не се възгордявайте прекалено много, нито се ругайте. Избраните от вас решения са наполовина резултат на късмета. Което е валидно и за всички останали.

~ Радвайте се на тялото си. Използвайте го по всякакъв начин. Не се страхувайте от него или от това, което другите мислят за него. То е най-великият инструмент, който някога ще притежавате.

~ Танцувайте. Даже и да няма къде другаде, освен в стаята, където живеете.

~ Четете указанията. Даже и да не ги спазвате. Не четете модни списания. Те само ще ви накарат да се почувствате грозни.

~ Опознайте родителите си. Някой ден те ще си отидат завинаги.

~ Бъдете мили с хората от вашето поколение. Те са най–добрата връзка с вашето минало и са вероятно хората, които ще са до вас и за в бъдеще.

~ Разберете, че приятелите идват и си отиват. Но на малко от тях трябва да държите.

~ Работете упорито. За да преодолеете разстоянията в географския смисъл и начина на живот. Защото колкото повече остарявате, толкова повече ще се нуждаете от хората, които са ви познавали на младини.

~ Поживейте в Ню Йорк. Но го напуснете, преди да ви е направил прекалено твърди. Поживейте в Северна Калифорния, но я напуснете, преди да ви направи твърде меки. Пътувайте.

~ Приемете някои вечни истини. Цените ще се повишават, политиците ще флиртуват. Вие също ще остареете. И когато това стане, ще си въобразявате, че когато сте били млади, цените са били поносими, политиците благородни, а децата са уважавали възрастните.

~ Уважавайте родителите си.

~ Не очаквайте друг да ви поддържа. Може би притежавате фонд. Може би ще се ожените за богат човек. Но никога не знаете, кога това може да изчезне.

~ Не си играйте твърде много с косата си. Защото иначе, когато станете на 40, тя ще изглежда като на 85.

~ Внимавайте чии съвети ще приемете. И бъдете търпеливи с тези, които ви ги дават. Съветите са форма на носталгия. Даването на съвети е изваждане на миналото от мястото му, забърсване, боядисване на грозните части и преработване, за да се представи на по–висока стойност.

Но ми вярвайте за плажното масло!

~ . ~ . ~

Mary Schmich, Chicago Tribune

3 мнения:

kremi каза...

Страхотен материал...Откъде ги намирате...Има много истини,поздравления!

Melisa каза...

Благодаря, kremi! :)

Unknown каза...

Много добра лекция ;)!

Публикуване на коментар