28 септември 2009

Чаша Кафе - истината за Живота

~ Най-щастливият човек на света не е този, който няма проблеми. А онзи, който се научава да живее, надмогвайки неприятностите! ~
Група дипломирани отдавна и вече утвърдени в своите професии студенти, се събрали, за да посетят бившия си професор от университета. Посрещнал ги домакинът, настанили се всички и подхванали сладки приказки за отминалите времена. Но много скоро разговорът неусетно се превърнал в поредица от оплаквания за стреса на работа и трудностите в живота.

След като предложил на гостите си кафе, професорът влязъл в кухнята да го приготви. След минути се върнал обратно с голяма кана с ухаещата напитка и поднос с множество различни чаши. Сред тях имало и порцеланови, и пластмасови, стъклени, дори кристални. Някои изглеждали съвсем обикновени, други по-скъпи, трети - доста изтънчени. Поканил ги домакинът, сами да се обслужат и всеки да си налее колкото иска. Когато всеки от тях вече държал в ръце димящата чаша, професорът казал:

- Вероятно забелязахте, че всички по-красиво изглеждащи и скъпи на вид чаши бяха взети веднага. А обикновените и евтините никой не ги пожела и те така си и останаха непокътнати. Всички вие искате само най-доброто за себе си и на пръв поглед в това няма нищо лошо или неестествено. Но всъщност точно там се крие основният източник на стреса и проблемите за вас. Повярвайте ми, самата чаша по никакъв начин не променя вкуса или качеството на кафето. В повечето случаи тя само го прави по-скъпо. А понякога и скрива какво всъщност пием.

Онова, което всички вие искахте, всъщност беше кафе, а не чаша. Но всеки от вас съзнателно пожела да си вземе най-хубавата чаша. А когато вече държахте своята в ръцете си, започнахте да оглеждате чашите на останалите...

Замислете се сега над това:
~ Животът е кафето. А работата, парите, положението ви в обществото - са чашите. Те са само инструмент, с който държите живота си в ръце. И видът на чашата, която сте си избрали, не определя качеството на живота ви и не го променя. Ако прекалено много се концентрирате върху чашата, няма да успеете да оцените истинския вкус на кафето, което ви поднася Животът.

Затова, наслаждавайте се на кафето си и помнете, че:
~ Най-щастливите хора не винаги притежават най-доброто от всичко. Те просто успяват да извлекат най-доброто от онова, което имат... ~

Един от най-лесните начини да го постигнете и вие, е като спазвате тези правила:
~ Живейте просто!
~ Обичайте щедро!
~ Бъдете любезни!
~ Останете искрени!
За останалото ще се погрижи Животът...


~ . ~ . ~

Автор - неизвестен
Превод на български - Melisa

5 мнения:

Анонимен каза...

Попътен вятър,Мел!

Melisa каза...

Благодаря ти, Мария!
Да се надяваме, че и вятърът ще е попътен и платната ще се окажат достатъчно здрави, за да се превърне пътуването в удоволствие :)

veracooper каза...

Благодаря Мелиса, за хубавия пример от живота, но май всички искаме да пием от хубавите чаши. Като забравяме за простичките неща. Това е болестта на времето ни. Желая ти още такива поуки на страниците на твоя блог.

Melisa каза...

Права си, Вера. Колкото и да се опитваме да гледаме "философски" на живота и да се придържаме към "истините", в човешката ни природа явно е заложено друго и в повечето случаи то надделява :)
Благодаря ти за пожеланието :)

Unknown каза...

Бъди радостен в скръбта си.
Бъди весел в непостижението си. Постижението за едного е непостижение за другиго, а непостижението за другиго е постижение за тебе.
Не си спомням ,чия е тази мисъл , но се допълва с историята по-горе .
Или както е казал Монтен :Хората страдат не от това, което се случва, а от своето отношение към станалото.

Публикуване на коментар