10 декември 2009

Десетте основни закона на Живота, според Филип Макгро

Житейски закон 1:
~ Или схващаш, или не.
Стратегия:
~ Бъди от тези, които схващат.

~ . ~ . ~

Житейски закон 2:
~ Сам си правиш живота.
Стратегия:
~ Осъзнай и поеми отговорността за своя живот.

~ . ~ . ~

Житейски закон 3:

~ Хората вършат онова, което има ефект.
Стратегия:
~ Открий стимулите, които насочват твоето поведение и поведението на другите.

~ . ~ . ~

Житейски закон 4:
~ Не можеш да промениш нещо, което не си признаваш.
Стратегия:
~ Погледни реално на себе си, на живота си и на всички, които имат връзка с него.

~ . ~ . ~

Житейски закон 5:
~ Животът награждава действието.
Стратегия:
~ Вземай добре обмислени решения и действай незабавно.

~ . ~ . ~

Житейски закон 6:
~ Няма действителност, само възприятия.
Стратегия:
~ Открий филтрите, през които гледаш света.

~ . ~ . ~

Житейски закон 7:
~ Животът се управлява, не се лекува.
Стратегия:
~ Научи се да направляваш живота си.

~ . ~ . ~

Житейски закон 8:
~ Ние сами учим хората, как да се отнасят към нас.
Стратегия:
~ Осъзнай, че всичко зависи от теб, вместо да се оплакваш от другите.

~ . ~ . ~

Житейски закон 9:
~ Да прощаваш е проява на сила.
Стратегия:
~ Почерпи сила от онези, които са те наранили.

~ . ~ . ~

Житейски закон 10:
~ Преди да поискаш нещо трябва да го назовеш.
Стратегия:
~ Бъди наясно какво искаш и действай!

~ . ~ . ~

д-р Филип Макгро

9 мнения:

Анонимен каза...

повечето звучат като, "скачай в танка и гази, гази", но определено, ако знаеш какво искаш направи го, прости, бъди реалист.

Melisa каза...

Странно, dess, защо са ти прозвучали така негативно? Кое си възприела като призив "скачай и гази"? :)
За мен са по-скоро отрезвяващи. Като това - "Всеки сам прави живота си!"... :)

Анонимен каза...

може би под въздайствието на една действаща личност с която се запознах на скоро така ми прозвучаха. Представям си през нейния поглед какво значи:"Хората вършат онова, което има ефект"(прави което искаш, та дори и да не си ти сам щастлив, важното е да си победител, после ще му мислиш) или " Няма действителност, само възприятия"(не ме интересува какво говорят фактите, знам какво искам тук и сега, знам как да си отмъстя на който ме е наранил и как да натрия носа на околните...въпреки.) или "Живота се управлява, не се лекува"(тя смята че е силна и силата е в това да мачкаш......аз също вярвам че е сила и не се лекува, но предпочитам силата на нежността, любовта, вярвам че и без да наранявам и да минавам през хората със сила пак мога да постигна нещо).....и т.н. Просто видях как постъпват хора водени от подобни мисли.
Не че не съм съгласна с методите, просто..."гази , гази"
Аз вярвам, че трябва да покажа на хората добро, за да ми покажат и те тяхното("Ние сами учим хората, как да се отнасят към нас.
" уви, в живота често на доброто и кротостта се отговаря с шамар)
"Не можеш да промениш нещо, което не си признаваш"....а нима ако го признаеш нещата винаги зависят от нас и можем да ги променим. Или ако някой ги промени си ги е признал че са именно такива(и точно за това ги променя)

Интересно ми беше да чета, този път обаче трябва да призная че това не са моите закони в живота.Още вярвам че трябва да сме добри и не е задължително да ни се отговори с лошо, още вярвам че ако не мачкаме не е задължително да ни смачкат......е да живота е борба!
Не знам защо така ми прозвучаха, Мелиса, не че не съм съгласна с тях но някак първосигналното ми тълкуване беше такова и ме натъжи а не ме накара да се устремя напред спазвайки точно тези закони.

Melisa каза...

Сега разбирам. Особено ако и ти си била потърпевша от постъпките на въпросната личност, е ясно защо ги тълкуваш по този начин. Всъщност, не ги тълкуваш ти така, а отразяваш начина по който си видяла да ги възприема и прилага твоята позната. За съжаление има и такива хора, зная го.

Въпрос на лична интерпретация е, кой как ще ги приеме и приложи тези закони. За мен например "Няма действителност, само възприятия." не означава "не ме интересуват другите". Разбирам го така: "Действителността, фактите са, че след две седмици е Коледа, един от най-обичаните и с нетърпение очаквани празници. За всички това може да е повод за изключително приятни емоции, трепети, вълнения и планове. Но за един бездомен или самотен човек, това ще е още по-тежка вечер от обикновеното. Защото тогава самотата ще му тежи повече от всякога, виждайки останалите щастливи заедно. Защото това са неговите възприятия.".

Аналогичен пример мога да дам дори с теб. Действителността е, че има публикуван тук някакъв текст (не говоря конкретно за този, а по принцип). От твоите възприятия зависи, как ти ще го приемеш този текст. Можеш напълно да го игнорираш, можеш да го прочетеш и да му опонираш. Можеш да се съгласиш с него и да го подкрепиш. Всичко това зависи от начина, по който ти ще възприемеш написаното...

За "Животът се управлява, не се лекува." бих дала следния пример: По-добре е да се грижиш за себе си, като контролираш храненето си, спортуваш и водиш максимално здравословен живот, вместо да се чудиш после как да се лекуваш от наднорменото тегло, високия холестерол, хипертонията и т.н.

За "Не можеш да промениш нещо, което не си признаваш." съм абсолютно съгласна. Пример: не може човек, който има проблем с алкохол, наркотици, хазарт, клептомания.., да се избави от този проблем, ако отрича, че има проблем. Или човек, който има проблеми в общуването с околните, но отказва да го признае и винаги прехвърля вината за провалените си отношения върху отстрещната страна. Той също не би могъл да се промени и "излекува", ако отрича този свой проблем. Не се съмнявам, че познаваш такива хора и разбираш, какво имам предвид.

В този дух мога да продължа още и да ти дам примери за моята гледна точка и по останалите закони. Но мисля, че споменатите до тук са достатъчни. А и да не ставам досадна, получи се доста дълъг отговор :)

Анонимен каза...

невероятна си.....няма как да ми стане досадно да те чета, навярно и други четящи могат да продължат с техните тълкувания на прочетеното горе и самия пост и нашите мисли. Именно това е, според душевното ни състояние в момента, според пътя който сме извървяли до сега в живота си, според толкова много неща на едно и също нещо ще дадем различно определение и всяко определение ще е точно.
п.п. между другото, да аз бях под валяка но бях и наблюдател как същия валяк мачка и други човечета като мен убеден че го прави за добро и за нечие щастие вероятно.....както и да е.
Твоята гледна точка, доста по-различна от нейната ми се нрави повече и ще прочета сега отново(за кой ли път законите) може пък сега да се усмихна, вместо да ме накарат да се чувствам като гази-гази.Примера ти с наркоманите и просяците бяха добри (много точни попадения, но уви просяци има и ще са самотни не само на коледа, просяци има дори да са с покрив над главите си и с членове на семейства...но друга тема)
спирам, че и моя отговор стана дълъг, а не е за четене.нищо ново и/или интересно.
Благодаря все пак, Мелиса и до нови срещи в позитивния свят

Melisa каза...

Искрени пожелания за много усмивки, dess! Независимо дали ще са тук или някъде другаде - много топлина, разбиране и усмивки от сърце, ти пожелавам!!! :)

Unknown каза...

"Житейски закон 6:
~ Няма действителност, само възприятия.
Стратегия:
~ Открий филтрите, през които гледаш света."
За филтри могат да се ползват:
кока, коноп, алкохол, кокаин, опиум, хероин...

Анонимен каза...

подобно Мелиса......ти си положителен герой в театъра на живота, приятно ми е да си общувам с теб и вярвам че винаги си усмихната. Остани такава и в реалитито и в "театъра" и в нет пространството.

Melisa каза...

:)

Публикуване на коментар