12 февруари 2010

Боли ли да си истински и да си обичан? - "Плюшеното зайче", Марджъри Уилямс

- Какво е истинско? - попитал Заекът. - То означава ли да го има това бръмчене вътре в теб и стърчаща дръжка?

- Истинското не зависи от това, как си направен - каза Коженият кон. - То е нещо което се случва вътре в теб. Когато едно дете те обича дълго време и не просто си играе с теб, но наистина те обича, тогава ставаш Истински.

- А това боли ли? - попита Зайчето.

- Понякога – отвърна Кончето, защото винаги говореше честно. - Когато си истински, за теб няма значение дали те боли.

- Изведнъж ли се случва, сякаш те раняват - питаше Зайчето, - или малко по малко?

- Не, не се случва изведнъж - обясни Кончето. - Така ти ставаш истински. За това е нужно много време. Ето защо не се случва често на хора, които се чупят лесно, имат остри ръбове или трябва да се пазят много внимателно. Общо взето, докато станеш Истински, козината ти се е проскубала от обичане, очите ти са изпадали, краката ти едва се държат за тялото. и си станал много опърпан. Но тези неща изобщо нямат значение, тъй като ти си Истински и не можеш да бъдеш грозен, освен за хората, които не разбират. Веднъж щом станеш истински, не можеш отново да станеш неистински. Това трае завинаги... Завинаги!

~ . ~ . ~

Из "Плюшеното зайче"
Марджъри Уилямс

3 мнения:

Omnia каза...

Изключително нежно и красиво!

Melisa каза...

:)

Tig каза...

"...Общо взето, докато станеш Истински, козината ти се е проскубала от обичане, очите ти са изпадали, краката ти едва се държат за тялото. и си станал много опърпан..."
Дааа, и с таралежите става така...Не е за разказване, още по-малко пък...за гледане. Обърнете се с гръб...искам да поплача мъничко...моля...
:(

Публикуване на коментар