16 август 2010

В търсене на "хляб" – историята на твоя живот

Имало едно време един гладен човек. Доста често той чувал около себе си хората да говорят за "хляб" – колко вкусен е и как задоволявал глада. Въпреки, че никога не бил опитвал хляб, разбрал, че това е отговорът за неговия глад. И тръгнал да го търси.

Влязъл в първата аптека:
- Може ли един хляб? Много съм гладен.

Аптекарката погледнала наивния човек и решила, че може да изкара лесни пари от него.
- Разбира се, заповядайте! – и тя му дала някакъв сироп за кашлица.

Човекът щастлив, започнал да пие сладкия сироп. За момент вкусът на непознатата течност като че ли задоволила глада му, но много бързо той се разочаровал от ефекта. Всички описания, които чувал от хората за хляба многократно надхвърляли това, което сиропът му давал. Решил, че ще опита отново.

Влязъл в магазин за дрехи и отново казал:
- Може ли един хляб? Много съм гладен.

Отново използвали неговата наивност и му продали един скъп пуловер. Човекът много му се зарадвал и за няколко часа забравил за глада си. Но после отново останал разочарован, когато почувствал още по-силен глад.

Така историята продължавала да се повтаря. Влязъл в магазин за елеткроуреди, за мебели, за автомобили, къде ли не... Платил много пари, но винаги оставал гладен и разочарован.

Накрая решил, че хляб не съществува, че това е една голяма илюзия, която хората са измислили. И че когато се опиташ да откриеш хляб, това ти носи само болка и ти струва много скъпо.

Не е ли така и с много хора днес?

Едни не вярват в любовта, други не вярват в щастливия живот. Трети не вярват в Бог или в доброто у хората, други пък са отписали брака като щастлив начин на живот. Отчаяни, лишени от вяра, решили просто да оцеляват, поради всички тези разочарования...

Но това, което този човек, а и милиони други не осъзнават е, че често търсят „хляба” на погрешното място, по погрешния начин, а може би и при погрешните хора!!!

А ти къде търсиш твоя "хляб"?
Сигурен ли си, че го търсиш на правилното място и по правилния начин?


~ . ~ . ~

Автор - Данаил Танев

2 мнения:

Tanya каза...

Мила Melisa,
Благодаря за тази красива приказка!:) Наистина най-трудно е да намериш мястото си. Понякога улисан в мисли и стремежи, човек пропуска най-очевадното, а то обикновено е много близко до него почти на носа му.... Необходимо е доста да се полуташ за да го оцениш и видиш. Ще си позволя да цитирам майстора, от твой предишен пост за тайната на успеха - нужни са точно такива неправилни решения за да намериш и себе си... Благодаря ти! :*

Melisa каза...

Така е, Marriza, права си :)

Публикуване на коментар