06 май 2011

Честит Гергьовден! - легенда за Свети Георги

Притча за Свети Георги и ламята
Образът на свети великомъченик Георги в християнските икони се изобразява, като възседнал на бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей. Тази славна сцена е вдъхновена от предание, което разказва за случка, станала близо до град Вирит, днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Историята е описана и в житието му.

Според легендата, на връщане от войнски поход, свети Георги видял една плачеща девойка край езеро в близост до град на езичници. От нея разбрал, че жителите на града почитали като бог един огромен змей, който живеел в езерото, затова всяка година му обричали като жертва по една девойка, а тази година дошъл редът и на самата царска дъщеря.

Дълго, но напразно се опитвал светецът-войн да убеди нейния баща да се откаже от този зловещ бог и кървавите жервоприношения в чест на чудовището, а да приеме християнската вяра. Накрая царят склонил да се покръсти заедно с целия си народ, но само ако младият войн докаже на яве силата на своя Бог и победи лошия змей.

Съгласил се Георги и приседнал до девойката край езерото. Но скоро след като склонил глава в скута на красивата царска дъщеря, храбрецът задрямал. Изведнъж водите на езерото се разбушували и от тях се показал огромния змей, който се устремил към обречената му жертва. Девойката заплакала ужасена, а една от сълзите й капнала върху лицето на момъка и го разбудила.

Скочил той веднага на крака, грабнал оръжието си, изрекъл молитва към своя Бог и се насочил към змея - с един удар посякъл зловонната му глава, а после го разпрал. От туловището му излезли цели всички погълнати по-рано девойки. Запрегръщали се със своите плачещи родители, които също дошли на брега и всички заедно се радвали на свободата и спасението си.

Царят удържал на дадената по-рано дума и в този ден той и целият му народ приели християнството. А Свети Георги се прибрал в своя роден край, където вече били чули за славния му подвиг...

За тази победа над чудовището и за показаното мъжество в битките, свети Георги се нарича Победоносец и се счита за покровител на войниците.

Св. Георги e един от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. Празнува се на 6 май. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

0 мнения:

Публикуване на коментар