23 януари 2012

Източни легенди и предания: Как се е появил Китайския хороскоп?

Китайският хороскоп (наричан още източен хороскоп) се формира от ритъма на движение на небесните тела и преди всичко на Луната, Сатурн, Юпитер. Затова и Китайската Нова Година не съвпада с традиционната, която ние празнуваме според Григорианския календар в нощта на 31 декември срещу 1 януари. Тя настъпва малко по-късно, между 20 януари и 21 февруари, затова родените през първите два месеца понякога може да спадат към знака на предходната година.

Съществуват много китайски легенди и притчи, които обясняват как точно са възникнали символите на източния хороскоп, но най-широко разпространените от тях са две. Първата и най-популярната легенда в Китай, разказва следното:

Веднъж Буда поканил при себе си всички зверове и птици, които искат да дойдат за рождения му ден (съществуват няколко различни версии за събитието, на което били повикани животните – според едни е бил рожденият ден на Буда, според други – за празнуване на Нова година, за да участват в пиршество, а според друг вариант се събрали, за да изпратят Буда в последния му земен път, когато той напускал този свят). На празника при Буда обаче дошли само 12 животни. За да стигнат до уреченото място, те трябвало да преплуват широка и студена река.

В знак на признателност за проявеното уважение и благодарност за положените от тях усилия, Буда подарил на всяко от явилите се животни по една година, в която да управлява света. А всеки човек, роден в съответната година, бил обречен да притежава в характера си основните качества на властващото в този период животно. Така според преданието от древния изток е възникнал Китайския зодиакален календар.

Последователността на годините в него била определена според реда, в който пристигнали животните при Буда:

Първи бил Плъхът. Но той получил първата година от цикъла с малко измама. Когато тръгвали да пресичат реката, Плъхът помолил Вола да го пренесе на гърба си, за да не се намокри. И Волът, нали е услужлив и добродушен, се съгласил. Когато стъпили на отсрещния бряг обаче, Волът се спрял, за да изтръска водата от себе си и да се приведе в приличен вид, преди да се яви пред Буда. В това време Плъхът скочил от гърба му на земята, притичал бързо и го прередил. Така успял с хитрост да вземе първата година от Китайския календар, а на Вола дали втората.

Съществува и друга версия, според която Плъхът всъщност бил малка, но умна Мишка. Тя незабелязано се качила на гърба на Бика и преминала реката заедно с него, без той да разбере. Стигайки на сушата, тя бързо се отправила при Буда и пререждайки всички останали, грабнала първото място. А Бикът останал много озадачен, че в крайна сметка се оказал втори.

Почти веднага след Вола дошъл Тигърът, на когото Буда подарил третата година. Дали заради минималната разлика във времето им на пристигане или заради старо съперничество, но и до ден днешен Бикът и Тигърът продължават да се състезават един с друг.

Четвърти при Буда се явил Заекът. А според някои източни народи това била Котката. Именно заради тези разминавания, някои години в китайския календар имат по две различни управляващи животни.

Пети преплувал реката и се явил пред Буда величественият Дракон.

Шеста сред животните се наредила мъдрата Змия.

Седми се оказал Конят.

За осмото място отново има две версии. Според китайския хороскоп, това била Козата, а ако се съди по японския хороскоп – осма трябва да е Овцата.

Девета станала Маймуната. Едва, след като се убедила, че реката е напълно безопасна за нея, тя решила да преплува до отсрещния бряг.

Десети дотичал Петелът, който се забавил, защото преди да тръгне на път, дълго и обстойно обяснявал на своето многочислено семейство, как е редно да се държат близките му в негово отсъствие.

Единайсто по ред се оказало Кучето. Сутринта то имало да свърши много работа вкъщи и едва след като приключило с всичките си задължения, запъхтяно се хвърлило да прекоси реката. Говори се, че след това дълго боледувало.

И накрая, последен се появил Глиганът. А според друга версия той изпратил от свое име Свинята. На тях Буда подарил последната останала 12-та година.

Така според древното източно предание е възникнал Китайският зодиакален календар, наричан още източен хороскоп на животните, в който зверове и птици управляват света последователно, редувайки се всяка година.

Автор - неизвестен
Превод на български - Melisa


*Втората легенда за възникването на Китайския хороскоп, очаквай утре.

1 мнения:

Анонимен каза...

Qualified Club Serrano members will be receiving exclusive resort provides and promotions soon. Top prizes embrace $25,000, $20,000 and $15,000 in money or up to as} $2,500 in free play. There are 10 potential winning 카지노사이트 lines, every one giving totally different multipliers. When he was apprehended once more, in Atlantic City in 1999, it turned out that federal wiretaps had been recording Tommy and his crew talk about The Tongue.

Публикуване на коментар