16 ноември 2008

Истини за Живота - мъдрости и цитати от Майка Тереза

Майка Тереза (Агнес Бояджиу) - 26.08.1910 - 05.09.1997
Нобелов лауреат и почетен доктор на Оксфорд


~ Прави така, че всеки, който дойде при теб, когато си тръгва да се чувства по-добре и да е по-щастлив.

~ Знам, че Бог не би ми дал товар, който не мога да понеса. Понякога обаче ми се иска да не ми се доверява толкова много.

~ Ако твърде много съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш.

~ Добрите думи може да са кратки и лесни за казване, но ехото им е наистина безкрайно.

~ Едно радостно сърце се ражда най-често от сърце, което гори от любов.

~ Всички сълзи са изплакани от сбъднати мечти.

~ Радостта е мрежата на любовта, която улавя душата.

~ Самотата и чувството, че си нежелан, са най-голямата бедност.

~ Всяко дете е безценно, защото всеки човек е Божие създание.

~ Само жената може да създаде семейството. Но семейството може да бъде и разрушено от нея.

~ По кръв аз съм албанка. По гражданство — индийка. По вяра — католическа монахиня. Колкото до моето призвание, аз принадлежа на света. Колкото до моето сърце — аз принадлежа изцяло на Сърцето на Исус.

~ . ~ . ~

Още от Майка Тереза:

Въпреки това! - надпис в сиропиталището Шишу Баван в Калкута, Индия

Седемте тайни на Майка Тереза за Любовта

Най-хубавият ден - днешният!

19 мнения:

Bla каза...

Отвратителната, студенокръвна и мистифицирана персона, позната като майка Тереза, не е нищо повече от гнусен религиозен PR; образовай се малко.

Кръстник Дроселмайер каза...

Ужасна жена. С право я наричат "вещицата от Калкута". Хиляди хора са умрели заради нея, тя е виновна за смъртта им с кретенското си настояване за забрана на презервативите и всякакви други контрацептиви.
Зла жена, достойна за ада, ако го имаше.

Хелън каза...

Направила е и много добри неща, затова и името й остава в историята. А вие многознайковци не сте направили и малка част от това, което тази жена е направила по света. Какво ще оставите след себе си като наследство? Някой някога ще чуе ли името ви или като голяма част от човечеството ще си заминете и никой няма да си спомня за вас! Имаме нужда от хора, който не си правят "вятър на устата", а да действат.

Bla каза...

Хелън, разбирам да беше втори клас, бих те оправдал за плоския коментар. Но не си. Така че напъни малко промития предмет, който носиш на раменете си и махни капаците. Никой от нас не претендира да е светец, но при условие, че зъл и гнусен човек като майка Тереза се определя от някакви ретроградни и лицемерни институции като велик и значим гражданин на света, сътворил ебати великите и добри дела, просто няма как номерът да мине, поне не и при мислещите хора. Майка Тереза не само, че не е помагала на нуждаещите се, но заради нея стотици хиляди са измрели, мнозина - от мъчителна смърт. Така че се стегни малко, муц, 'щото се излагаш.

Хелън каза...

Здравей, Бла (надявам се, че не идва от бла-бла),монетата винаги има две страни. Редно е и двете страни на "спора" да се вземат под внимание. В крайна сметка всеки човек ще отговаря за делата си пред Създателя. Въпреки " промития предмет" мога поне да направя разлика между вяра и религия (която е човешкия начин на служене на Бог)и затова съм напълно съгласна с теб, че религията е голямо зло. Ужасих се от статията в блога на Павел за свещеника, който така с лека ръка отхвърли живота на майката... Прекланянето пред институция и следването на религия са много далеч от истинската вяра и живот с Бог. Най-големия враг на вярата е религията! Разбере ли се това ще стане ясно защо хората действат по дадения начин. За съжаление това е и причината поради която се хули Бог, поради религията хората пропускат истинското. Наистина има нужда да падат капаци.
А колкото до излагането - никога не е късно човек да стане за резил :-)

Bla каза...

Браво, това вече беше (сравнително) зрял отговор. :) Но е някак далеч от темата за въпросната "светица" - да, религията я е водила през целия живот, но именно вярата я е направила толкова отдадена на (фактически) злата й кауза. Ти твърдиш, че Създателя ще съди на финала, аз твърдя, че "създателят" е персонаж, сътворен и поддържан от наплашеното ни суеверие. В този ред на мисли - вярата (във въображаеми приятели, розови еднорози и горски феи) може да бъде не по-малко опасна от религиозното обсебване, особено ако подчиняваш целия си живот на нея.

Хелън каза...

Да, наясно съм, че е далеч от темата, но исках да покажа разликата. Християнството е с много лошо наследство оставено ни от т.нар."тъмни векове на църквата",вярата заменена със суеверие... Ти можеш да вярваш само на някой който познаваш (т.е съществува), а тази вяра за която ти говориш е опасна - може и в лудница да вкара човека.
Нека не забравяме, че това не е сама жена, а зад нея стои цяла институция...

Хелън каза...

Бла, извинявам се, но аз спирам с коментарите, защото ми е неудобно и съвестно да "разговаряме" в блога на друг човек, който е поставил статията с друга цел.

Bla каза...

Според мен пък именно подобни дискусии са смисълът на блоговете, особено на такива безумни публикации, но както кажеш. :)

Кръстник Дроселмайер каза...

Хелън, тук е Павел - със статията за католическия изверг.
Имай предвид, че заради тази жена са умрели ненужно десетки хиляди хора. СПИН-ът е най-ужасният бич в Африка и Индия, а Тереза е давала всичко от себе си, за да не позволи на хората да слагат презервативи. Само от това са измрели много хиляди.
Още. В нейните домове за бедни се е отказвала и елементарна медицинска помощ. Само малко храница, аспирин (за раково болни хора) и умирай в агония.
Пълна отврат.

Хелън каза...

Страшно е когато се обезцени човешкия живот. Това можем да го видим и навсякъде около нас...

Darka каза...

Коментариите против тази жена и всяко осъждение води до това, че вие, които я осъждате и обиждате ще бъдете так също осъдени в името на Исус, защото Бог е Този, Който ще съди всичко живо за всяка празна дума. каквато и да е била, тя е решила своята съдба, защото вече е при Бога, а вие коментатори с отвратителни и завистни думи, по-добре побързайте и се покайте, да не бъде утре късно и се срещнете с бог и бъдете изпратени на вечно осъждение. Не ви го хожелавам, но със сърцето си човек вярва, че Исус е Бог и с устата си прави изповед и се спасява или осъжда. Пак ви казвам, каквато и да е била, тя е призовавала името Исус а вие сте точно против Него. Така, че имате голям проблем.

Bla каза...

Darka, прегледай се.

Unknown каза...

Дарка, ако Господ съществува, то той никога не би ни съдил за това, че споделяме мнението си.

Unknown каза...

Каквато и да е била,майка Тереза остава в историята!!! Вие кой сте Бла....и след вас нищо....Охулването на някого или нещо се прави от некадърните,зависливите, малките хора...Ти какъв си????

Lyudmila Valerieva Apostolova каза...

Всеки здраво мислещ човек има правото да изкаже мнението си по-какъвто и да било въпрос, проблем, казус и т.н. .. Но това да се ядат костите на вече отдавна отишли си хора от тази земя е много по-голяма мизерия и глупост. Като няма какво съществено да кажете и след това да го защитите с факти и всичко останало, което е нужно, за да се опровергае, това което твърдите, по-добре недейте да изказвате глупави мнениия.

Bla каза...

Людмила, послушайте собствения си съвет и "недейте да изказвате глупави мнениия". Първо, по твоята логика за Адолф Хитлер (католик, впрочем) трябва да се говори или добро, или ниищо. Само защото някой е мъртъв, не значи, че този някой е застрахован от критика. Второ, тази въпросна критика е абсолютно оправдана и базирана на факти; виж линка, който пуснах в първия си коментар.

Христо Блажев каза...

Абе я слушайте Дарка и бегом да се целувате пода на църквата! Ще ми мислите, ще разсъждавате! Срам! Вера, вера е нужна, другото на кладата и толкоз! Тогава ще се оправим и ще доживеем в благословена от Бога бедност, мъка и мизерия до края на дните си. И ще идем в рая, хип-хип! Врете в пъклото, разумний!

Анонимен каза...

"Човекът постигнал просветление не знае нищо нито за Исус,нито за Буда..." - Петър Дънов
Мисля че трябва да уважаваме житейския избор на всеки. Не можем всички да сме еднакви- светът би бил ужасен, не мислите ли! Любовта е най-прекрасното чувство от всички. Който я притежава е пребогат. Трябва да градим собственият си свят така както го разбираме ние а не да се стремим да рушим чуждия. Това в контекста на някой изказвания какъв бил тоя или оня. Всеки да гледа себе си и да се радва на живота защото е кратък, макар и на 20-30 да си мислите, че имате само полови органи скоро ще разберете че не е така.

Публикуване на коментар