02 септември 2008

Седемте тайни на Майка Тереза за Любовта

Смисълът на живота е единствено в Любовта и всеки човек е достоен за нея!
Майка Тереза (Агнес Бояджиу) 1910 - 1997
Нобелов лауреат и почетен доктор на Оксфорд


1. Ние си мислим, че любовта е чувство, но тя е действие!

Да бъде само монахиня в тих манастир, не привлича Агнес. Родена в албанско семейство, тя напуска цивилизована Европа и тръгва да дири своето място в света. Така стига чак до Калкута на просяците, само с пет рупии в джоба. В продължение на половин век, от сутрин до вечер тя мие, храни, чисти и лекува бедните. Неуморно се труди до смъртта си, когато през 1997г. напуска този свят на 87 годишна възраст. Основаният от нея Орден на милосърдието продължава да приема бедни, болни от СПИН, рак, проказа. В 126 страни по света има създадени 563 приюта и стотици хора, които са отдадени на идеята да продължат нейното дело.

~ . ~ . ~

2. Ние си мислим, че на сърцето не може да се заповяда, но можем да се научим да обичаме!

Желаещите да станат сестри в Ордена на милосърдието, се обучават в продължение на 9 години. Работата им е денонощна и неспирна: трябва да чистят, да перат, да обработват рани, да докосват без ръкавици най-ужасни язви от проказа. Нерядко им се налага да работят под свистящи над главите им куршуми. Но те вършат всичко с тиха и радостна усмивка. Ако в тях се появи раздразнение, могат да не отиват на работа, но се молят докато не намерят покой:

„Господи,

дай ми сили да утеша, а не да ме утешават,
да разбирам, а не да бъда разбирана,
да обичам, а не да бъда обичана.
Защото, когато даваме, ние получаваме
и прощавайки – сме опростени”

-- Молитвата на Свети Франциск от Асизи

~ . ~ . ~

3. Ние си мислим, че любовта трябва да се заслужи, но за нея е достоен всеки!

Веднъж майка Тереза видяла как донесли в клиниката жена, болна от проказа. Тялото й било проядено от болестта и миришело ужасно. Не я приели при другите, но Тереза я измила и поговорила с жената преди тя да издъхне тихо. От този момент поела грижата за всички безнадеждно болни и бездомни, за да облекчи страданията им. Така е основан първият дом за умиращи бедняци. Възможно ли е всеки да бъде обичан? Да се целуват прокажени, да се докосват гниещи приживе тела? Точно това правела майка Тереза със своите сътрудници ден след ден.

~ . ~ . ~

4. Ние си мислим, че обратното на любовта е ненавистта, но всъщност това е страхът!

Единствено любовта е лекарството срещу разяждащите ни тревоги. А Майка Тереза не се страхува от нищо – помага на бедните в разгара на апартейда в Претория, в пика на СПИН истерията уговаря кмета на Ню Йорк да пусне от затвора трима болни, работи в Бейрут под бомбите.

~ . ~ . ~

5. Ние възприемаме любовта като вид безумие, но в действителност тя е една особена, интуитивна разумност!

Идеите на Майка Тереза често са нестандартни. Тя решава да открие лепрозорий, но индусите се възпротивяват на предложението й, защото възприемат проказата като наказание за греховете. Тогава вместо стационарни, тя създава мобилни лепроклиники. Успява да докаже, че проказата е лечима и едва тогава основава селища. В тях болните се възстановяват, връщат се към нормален живот, работят и раждат здрави деца.

~ . ~ . ~

6. Ние си мислим, че изразът „светлината на любовта” е просто метафора, но любовта наистина осветява всичко наоколо!

Журналист от ВВС снимал филм в полутъмно помещение в Дома на умиращите не вярвайки, че ще постигне качество. След проявяването на лентата обаче, той с изненада установил, че екранът свети с меко, перлено сияние. Филмът Something Beautiful for God излиза през 1969 г.

~ . ~ . ~

7. Ние си мислим, че любовта е нещо интимно, но тя е пълна откритост!

Приютите на майка Тереза са много оживени и има немалко желаещи да помогнат с каквото могат. Понякога европейски лекари изоставят практиката си, за да станат доброволци там или да създадат безплатни улични поликлиники. Те приемат дневно поне по 700 болни...

~ . ~ . ~

Още от Майка Тереза:

Въпреки това! - надпис в сиропиталището Шишу Баван в Калкута, Индия

Истини за Живота - цитати от Майка Тереза

Най-хубавият ден - днешният!

4 мнения:

Поискай И Е Дадено каза...

Cql jivot slushame za imena kato maika Tereza,a neznaem nishto za jivota i razbiraniqta im.radvam se 4e razbrah kakvo e pozitivnoto mislene.samo taka moje6 da postigne6 me4tite si.a liubovta e estestven rezultat ot pozitivnoto mislene.privli4ame samo liubov.Blagodarya za tozi post!shtastliva nova godina! :)

Melisa каза...

Щастлива нова година и на теб, diana! :)

anastasia каза...

Melisa, благодаря ти за хубавия пост - напълни ми душата, стопли я с истинските и прости слова на вярата и любовта, проявени на дело в живота на майка Тереза.

laska nenova каза...

Много истински слова!

Публикуване на коментар