06 юни 2009

Започни от Себе си и ще промениш света!

Думите, поместени по-долу, са гравирани върху надгробната плоча на един англикански епископ в Криптата на Уестминстърското абатство:
Когато бях млад и свободен и въображението ми не знаеше граници, мечтаех да променя света...

Като започнах да остарявам и помъдрявам открих, че светът няма да се промени. Така че поукротих стремежите си и реших да променя само страната, в която живееех. Но и тя изглеждаше непоклатима...

В залеза на моя живот, в последен отчаян опит се залових да променя поне моето семейство и най-близките ми. Но уви, те не искаха и да чуят...

Сега, когато лежа на смъртния си одър, внезапно прозрях:
~ Ако най-напред бях променил себе си, тогава чрез моя собствен пример щях да променя семейството си.
~ Вдъхновен и насърчен от моите близки, щях да мога да направя и страната си по-добра.
~ А кой знае, може би дори щях да успея да променя света...

4 мнения:

Mina Parcheva каза...

Толкова е вярно!
Преди време се хвърлих в опити да говоря на хората и да се опитам да ги променя (разбира се, считайки че моите убеждения са най-правилни) и естествено всичките ми опити бяха пълно фиаско. Сега се стремя да променям себе си. Предполагам, че съм дала все пак някакъв добър пример, щом и любимият човек до мен също започна да се променя.

adas dsadas каза...

Много правилно! Изкуството да променяме себе си е път към прозрение

Unknown каза...

Само да ви обърна внимание: много не вярвайте, когато ви казват, че трябва да Се промените, че трябва ВИЕ да се промените...think about this for a few seconds...)))

Ogi Penkov каза...

@ Sten: Не е нужно да ни казват, че трябва да се променяме. Всеки сам си преценява кога и как да се промени, лично аз предпочитам да го правя най-вече заради себе си :)

Публикуване на коментар