27 януари 2010

Най-нежната нужда

Поне веднъж на ден нашият котарак сам идва при някого от нас. Прави го по такъв начин, че ние приемаме това като израз на някаква специална молба. Не, че иска да го нахраним, да го пуснем навън или пък да задоволим някаква подобна негова тривиална потребност. Той има нужда от нещо много по-различно.

Ако си седнал удобно, той ще скочи в скута ти, ако не, застава с тъжен поглед край теб, докато му направиш местенце. Щом веднъж се настани в скута ти, той започва да потрепва, преди още да си погалил гърба му, да си го почесал под брадичката и да си започнал да му повтаряш какво добро котенце е. Тогава пуска мотора на бързи обороти и започва да се върти, докато се настани по-удобно. От време на време мъркането му излиза извън контрол и зазвучава като хъркане. Гледа те с широко отворени, пълни с обожание очи и дълго и бавно примижва по котешки, изразявайки така пълното си доверие. Скоро след това съвсем притихва. Ако усети, че всичко е наред, може да остане в скута ти за удобна дрямка. Но може и да скочи и да тръгне по свои си работи. И в двата случая е доволен.

Дъщеря ни го казва кратко и ясно:
"Блеки има нужда да го накарат да мърка..."

Но вкъщи той не е единственият, който изпитва подобна потребност. И аз съм като него, а и съпругата ми. Убедени сме, че това не е привилегия само на определена възрастова група. И все пак, тъй като работя в училище, а съм и баща, свързвам тази потребност най-вече с подрастващите. С тяхната бърза, импулсивна нужда от топла прегръдка, протегната ръка, подпъхване на одеалото. Не защото нещо не е наред, не защото трябва на всяка цена да се направи, а просто защото това им доставя удоволствие.

Много неща бих искал да направя за децата. Но ако трябваше да избера само едно, то щеше да бъде: да се гарантира на всяко дете, навсякъде по света, възможността поне веднъж на ден добре да си помърка. Децата, като котките, имат нужда от време за мъркане...

~ . ~ . ~

Фред Т. Уилхелмс

2 мнения:

Lio Popov каза...

Когато започнах да чета поста ти и споменаваше за котката, веднага направих асоциация с дете... Защо ли? Най-прекрасното е да бъдеш прегърнат и да гушкаш малкото човече, което е част от теб. ЧУдесно си го написал. :)

Sofi каза...

Много мило е да успееш да дариш такава нежност и обич. Това се старая да дам на детето си и всички деца на близки и приятели. И децата и порастналите деца са щастливи и благодарни , защото разбират, че са обичани .

Публикуване на коментар